Kemeraltı Çarşısı

Şadırvanaltı ve Hisar'a bir gezi

Şadırvanaltı’nda kurulan Temizocak, şimdi bir dünya markası. Hisarönü’nde küçük bir dükkanla başlayan Gönen kahveleri de bugün önemli markalar arasında. Ünlü modacı Zühal Yorgancıoğlu da Kemeraltı’nda yetişen ilk modistlerdendir
70 YIL ÖNCE KEMERALTI / GÜRKAN ERTAÇ
Şadırvanaltı ve Hisar camilerine doğru yönelecek olursak, bellibaşlı pekçok ticarethane ve işyeri vardı. Hepsini toplamak olanaksız ama, Şadırvan’ın Anafartalar Caddesi’nde şimdiki Temizocak Kuyumculuk’un banisi Mehmet Temizocak’ın 1940 yılında Yusef Peço ile ortak kuyumcu dükkanları vardı. Oğulları Yılmaz ve Yalçın Temizocak firmayı dünya markası yaptı. Ayrıca manifatura sektörünün devleri, Büyük İkbal Mağazası sahibi Hüsnü İkbal, hemen yanında Küçük İkbal Mağazası sahibi Hasan İkbal semtin gözde isimleriydi. Hasan İkbal hayırseverliğiyle ünlüydü. İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği’nin kurucusuydu. Tabii orada Şık İpek Mağazası da İzmir tarihine geçecek önemli bir firmaydı. İbrahim Berki, oğulları ünlü tenisçiler Rami ve Enis Berki’yi vurgulamak önemlidir. Köşeyi dönünce İbrahim Öner’in Süslen mağazası. Öner’lerden Haldun, Erol ve Şenol biraderlerden yakışıklı Erol Öner ağabeyimiz, şimdiki Gelişim Koleji’nin kurucusu Serdar Öner’in babası. Serdar Öner, okulu Türkiye’nin saygın öğretim kurumları arasına sokmayı başardı. Yanında Ataberk, sırasında Şamlı Şükrü’ler Şükrü Şamlı, Latif Şanlı vardı. Karşısında her zaman şıklığı, papyonu ve ceketinden eksik etmediği karanfil ve gülüyle Hakkı Baykal, oğulları, İzmir Konak Belediye Başkanlığı da yapan eski sporcu arkadaşımız Süha Baykal ve ağabeyi Baha Baykal.
KAHVE VE MODA
Hisar Camisi’nin yan kapısının hemen dibinde Kahveciler Kralı Yusuf Gönen, Kemeraltı’na adımını 1942’de attı, 1962’de tamamen yerleşti.. Oğlu Altınordu eski başkanı şimdiki Kemeraltı Derneği Başkanı İlyas Gönen, kakuleli kahvesinden kahve baharatın her çeşidine yayılarak müesseseyi zirvede tutuyor. Karşılarında İzmir’in en ünlü ısmarlama ayakkabılarını yapan ayakkabıcı Demir Usta (Aydemir) ve oğlu Mehmet Aydemir, Hisar Camisi’nin hemen karşısında özellikle kına, tavla, okey ve diğer ürünleri satan Beynelmilel Basketbol Hakemi Rami Kınacı’nın mağazası, ilerde ünlü modist Zühal Yorgancıoğlu’nun işyeri, karşısında dondurma ve tatlılarıyla İzmir’de nam yapan Mennan Aygen, arkada Cavit Manifatura (Kalankan), Kızlarağası’na açılan sokakta yine sütlü böreğiyle ve diğer tatlılarıyla ünlü İmren Tatlıcısı, sokağı geçtikten sonra karşıda kuruyemiş meşheri eski milletvekili ve şimdi İZVAK Başkanı Tuğrul Yemişçi’nin babası ve amcası Mehmet ve Ali Yemişçiler.
PEYNİRCİLER ÇARŞISI
Peynirciler Çarşısı’nda da Remzi Sümer, Can Tereyağları Mehmet-Mazhar Can Kardeşler, Raşit-Cemal Kayıralar, peynirci Ali Demirli, Ayhan Gürsoy, Ahmet Kaşarcılar, Kağıtçı Hasan Özyavuzgil, oğlu Sedat Özyavuzgil, Zeytinyağcı Kemal Kunter ve oğlu Hüseyin Kunter’i anıyor, anımsıyoruz. Ayrıca Zenit Saatleri bayisi David Gabay, Josef Gomel, Düğmeci Rıza’yı da unutmamak gerek. İşte böyle… Zaman Tüneli’ne girip 70 yıl öncesine ışınlanarak bir Kemeraltı gezisi yapmaya çalıştık. Sürçü lisan ettikse affola. Ama diziyi okudukça arayanların övgüleri, “Neydi o günler…” dercesine geçmişe özlemlerini dile getirmeleri ve bu tip tarihe dayanan dizilerin devamını temenni etmeleri, benim için en büyük mutluluk olmuştur.
En iyisi İzmir’in kültür elçilerinden Yaşar Ürük’ün söz ve müziğiyle bir Kemeraltı şarkısıyla sonlandıralım:
KEMERALTI ŞARKISI
Bir günün akşamından
Şafak sökene kadar
Canlanır buralarda
Yüzyıllardır yaşananlar
Neler yaşanmış bir görsen neler
Bu dapdaracık sokaklarda
Kimleri gördü, bildi bu yerler
Kimler sevdalandı köşe başlarında
Kemeraltı bir destandır
İzmir’in ortasıdır, ortası
Bin şiirdir, bin şarkıdır
Körfezin sevdalısı, delikanlısı
Neler satılır bir bilsen
Bu küçük dükkanlarda
Her derde deva, sevda dahil
Ne ararsan Kemeraltı’nda.
Gelini de burada, damadı da
Evlisi de burada, barklısı da
Cahili de burada, beyleri de
Islanmışı da, uslanmışı da.
Kemeraltı bir destandır
İzmir’in ortasıdır, ortası
Binşiirdir, bin şarkıdır
Körfez’in sevdalısı, delikanlısı

Exit mobile version