Mirkelamoğlu Hanı
Kemeraltı’nın eski isimleriyle İpek Pazarı ile Yolbedesteni bölgesinde bulunan Mirkelamoğlu Hanı, inşa edildiği dönemden bugüne bulunduğu kesimin odak noktalarından biri olmuş bir ticaret merkezi. Bölgede Osmanlı döneminde bulunduğu bilinen 50’nin üzerinde handan mimari özellikleri açısından fazlaca ayrılmayan Mirkelamoğlu Hanı, geleneksel olduğu üzere taş çeşmesi bulunan genişçe bir avlu ve revaklarla örtülü ikinci kattan oluşuyor.
Kitabesi kaybolan ve bu nedenle kesin inşa tarihi bilinmeyen hanın 18.yüzyılın son çeyreğinde inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Mirkelamoğlu Hanı hem Selvili Han’a hem de Büyük Karaosmanoğlu Hanı’na komşudur. Zamana inat, günümüze kadar varlığını sürdürebilen hanlardan biridir. İki katlı yapısı ve bahçesinde bulunan avlusuyla tipik bir Osmanlı mimarisi olan Tarihi Han’da dönemin modasına uygun motiflerden oluşan kalem işi süslemeler yer almaktadır. Günümüzde Mirkelamoğlu Hanı’nda bir çay ocağı, kürk imalatçıları ve bir de esnaf lokantası bulunmaktadır.
Mirkelamoğlu Hanı, Osmanlı’nın son döneminde özellikle şerit kumaş ve iplik tüccarlarının faaliyet gösterdiği bir merkezdi. Bu bölgede bulunan Selvili Han ve Çukur Han gibi yapılarda da benzer faaliyetler yürütülüyordu. Zaten Kemeraltı’nın bu kesimi, “İpek Pazarı” olarak anılıyordu.
Yorum gönder