Kemeraltı Çarşısının Bitmeyen Sorunları

Kemeraltı Çarşısının Bitmeyen Sorunları

İzmir’i sırtayan Kemeraltı çarşısı Hanları, otelleri, farklı dinlen insarları kucaklayan camileri, havraları, kilise, türbe, sinagogları, Türk, Rum, Levanten ve Cumhuriyet yapılarıyla , kaderine terk edilmenin acısını yaşıyor
kemeraltı-sorunları
İzmir’de hem ticaretin hem kentin kalbi olan 207 hektarlık Kemeraltı Çarşısı, eğer yeni önlemler alınmazsa ‘tarihe’ gömülecek. Yeni Asır tarihi çarşının sorunlarını masaya yatırdı. Hanları, otelleri, farklı dillen insanları kucaklayan camileri, havraları, kilise, türbe, sinagogları, Türk, Rum, Levanten ve Cumhuriyet yapılarıyla İzmir’i sırtlayan Kemeraltı, kaderine terk edilmenin acısını yaşamaya başladı. Kısa süre öncesine kadar 200 bin insanın ziyaret ettiği ve 17 bin işyerinin bulunduğu dev çarşı günümüzde bu özelliğini kaybetti. Kemeraltı zemindeki bozuk parke taşlarıyla dikkat çekerken, 43 yıllık Şan ve Sema sinemalarının perde kapattığı tarihi çarşıda birçok pasaj da kapanma noktasına geldi.

Kemeraltı Çarşısının Sorunları :

GÜVENLİK: Kemeraltı Polis Karakolu’nun kapanmasıyla güvenlik sorunuyla başbaşa kaldı. MOBESE sistemi devreye hala girmedi.
İTFAİYE YOK: Dar sokaklara sahip çarşıda itfaiye noktası yok. Bu nedenle olası yangın sırasında yaşanacak tehlikenin boyutları büyük olacak.
BAKIMSIZ: Tarihi çarşının parke taşları, yürümeyi neredeyse imkansız kılıyor. Bozuk zemin ve kırık mazgallar tehlike saçıyor. Bunun dışında kadın ziyaretçiler parke taşları nedeniyle yürümekte zorluk çekiyor.
TUVALET YOK: Çarşının tarihi çeşmeleri de bozuk. Tuvalet sorunu da en çok şikayet alan konuların başında.
OTOPARK YOK: İzmir genelinde yaşanan otopark sıkıntısı çarşıyı da vurdu. Yetersiz otopark nedeniyle çarşı müşteri kaybetti.
AKTARMALI DARBE: Büyükşehir’in aktarmalı ulaşımı, çarşıyı olumsuz etkileyen nedenlerin başında geldi. Kemeraltı’na gelmek isteyen en az iki sefer aktarma yapmak zorunda olduğu için tarihi çarşıya gelmiyor.
BİTMEYEN DERT: İşportacılık, çığırtkanlık, işgaliye sorunu kısa süre önce büyük ölçüde çözüldü. Ancak bitmedi.
IŞIKLANDIRMA YOK: Görüntü kirliliği, yetersiz ışıklandırma, yüksek kira da yine çarşının önemli sorunları arasında yer aldı.
“AVM’ye var bize yok”
Kemeraltı’nın ayağa kaldırılması için çağrı yapan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, “AVM’lere tanınan imkanlar bize tanınmıyor. MOBESE, aydınlatma ve altyapı sorunları devam ediyor. Kemeraltı’nın kaderi birilerinin dudakları arasında. Küçük esnafın üstüne oynanıyor. 38 yıldır buradayım, çoğu zaman siftah yapmadan günü bitiriyorum” dedi. Yıllar önce insanların en küçük alışveriş için Kemeraltı’na geldiğini söyleyen Kaya, çözüm için koordinasyonlu bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti. Kaya, “İzmir Valisi Mustafa Toprak başkanlığında bir heyet kurularak Büyükşehir, Turizm İl Müdürlüğü, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir Ticaret Odası ve Konak Belediyesi bir araya gelerek Kemeraltı’nı ayağa kaldırsınlar. Kemeraltı İzmir için bir elmas ama işlenmiyor. Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi. Burada tarihi doku, mistik doku var. Gurmeye hizmet eden dönerci, pideci ve kahveciler var. Aktarlar var. Dünyanın neresine giderseniz gidin o şehrin aynası çarşısıdır. Ama burası maalesef önemsenmiyor” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR’İN ANONS ENGELİ
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, İstanbul Kapalı Çarşısı ve Mısır Çarşısı’nın Kemeraltı’ndan küçük olmasına karşın kamuoyunda çok daha fazla bilindiğini söyleyerek, “Bizim burada bir turizm danışma noktası bile yok. Büyükşehir’den iki yıldır metroda, Konak ve Çankaya duraklarında ‘Kemeraltı girişi’ diye anons edilmesini istedik. İstanbul metrosunda ‘Eminönü Mısır Çarşısı’ diye anons ediliyor. Ama bizim bu isteğimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi kabul etmedi” dedi. Kemeraltı’da aktarmalı sistem ve otopark sorununun yaşandığına da değinen , “Aktarmalı sistem, esnafa en büyük darbeyi vurdu. Okullar açılmasına rağmen eski ilgiyi bulamıyoruz. Kemeraltı’nın ayağına sıktılar. Kemeraltı’na gelmek isteyen en az iki sefer aktarma yapmak zorunda olduğu için gelmiyor” dedi.

Rate this post

Yorum gönder