İZMİR’DEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR 1857 – 1880

İZMİR’DEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR 1857 – 1880

1857 – Bugün hala ayakta olan “Alsancak İtalyan Dominiken Kilisesi” 1857′de inşa ettirildi. – Bugünkü Bornova Sanat Sokağı’nın yanında Dokuz Eylül İlköğretim Okulu’nun karşısında Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan “Giraud Köşkü”, 1857 yılında William Giraud tarafından inşa edildi. William Giraud’un babası Türkiye’de ilk tekstil fabrikasının kurucularındandır. Giraud ailesi 1742′de İzmir’e yerleşmiştir ve halen İzmir Pamuk Mensucat’ın sahibidir. Bina uzun yıllar Jean Baptiste’nin yeğeni Lui Cortazzi tarafindan Venedik Konsolosluğu olarak kullanılmıştır. – İlk havagazı fabrikası kurma imtiyazı 1857′de Mösyö Marse’ye verildi
1858 – Alsancak istasyonunun temeli 1858′de atıldı. – İlk rüştiye 8 Ocak 1858 Cuma günü 54 öğrenci ile açıldı.
1859 – Ingiliz tacir John Peterson tarafından 1859 yılında inşa edilen Peterson Köşkü, bugünkü Mustafa Kemal Caddesi üzerinde bulunur. 38 odalı köşkün birçok yapı malzemesi Avrupa ve Ingiltere’den getirilmiştir. Yedi kez değişikliğe uğrayan köşk 49 yıllığına belediyeye kiralanmıştır ve şu an cafedir. – İlk havagazı fabrikası 1859′da Ingiliz gazeteci Edwards tarafından açıldı
1861 – “ilk Rakı Fabrikası” Amerikan asıllı Macry Movary tarafından açıldı.
1862 – “İzmir Ticaret Mahkemesi” kuruldu. – 1862 yılında halı tüccarı Takfor tarafından yaptırılan ve bugün “Atatürk Müzesi” olarak Kordon Gündoğdu semtinde hizmet veren ev, 1927′de belediye tarafından satın alınarak Atatürk’e hediye edilmiş daha sonrada 1978′de müze haline getirilmiştir Ali çelebioğlu.
1863 – Sultan Abdülaziz, İzmir’e 20 Nisan 1863′te ilk kez geldi. – Yahudiler’in iğneli fıçılarda küçük çocukların kanlarını akıttıkları söylentileri İzmir’de Rumlarla Yahudiler arasında güçlükle bastırılan büyük bir çatışma çıkmasına neden oldu.
1864 – İzmir’de sokaklar “Havagazıyla” aydınlatılmaya başlandı. – Kent sokaklarını genişletme çalışmalarına ilk kez “Gaziler Caddesi” nde başlandı.
1865 – “Karataş” semti imara açıldı. Adını 1902 yılında Kız Lisesi’nin bahçesine düsen göktaşı nedeniyle Karataş olarak alan semt, ilklerin semtiydi. Ilk kadın doğum kliniği, ilk dernek hastanesi, ilk buharlı asansör burada açılmıştı. Karataş, ilkokulu, hamamı, buzhanesi, boyozu ve mesire yerleriyle özellikle Musevilerin yaşadığı popüler bir semtti. – İskenderiye’den gelen bir gemiden yayılan “Kolera” salgınında İzmir’de yaklaşık 5 bin kişi öldü.
1866 – İzmir’in “ilk Seker Fabrikası” Davidoğlu Karabet Bey tarafından açıldı.
1867 – Bugün Buca Stadyum’unun yakınlarına yer alan ve Yapı Kredi misafirhanesi olarak kullanılan köşk Mimar Vafiyadis adlı bir Rum tarafından yapılmış, sonraları levanten bir aile olan Pengelli ailesine satılmıştır.
1868 – İlk vilayet konağının temeli Vali Sabri Ahmet Paşa tarafından atıldı – “Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi”, İzmir Islahanesi olarak açıldı. Okulun adı daha sonraları, İzmir Sanayi Mektebi’ne sonra, İzmir Sanatlar Mektebi’ne sonra, Bölge Sanat Okulu’na, ardından Mithatpaşa Sanat Okulu’na çevrildi ve son olarakta bugünkü adını aldı. – “İzmir Limanı” nın yapımına Fransız Rıhtım Sirketi tarafından başlandı.
1869 – “Amerikan Erkek Koleji” olarak yaptırılan ve şu an Buca’da NATO arazisinde bulunan köşk, Levanten ailelerin çocuklarını yolladığı belli okullardan biriydi. Daha sonraları Köy Enstitüsü olan bina 1953′te NATO’ya devredildi.
1870 – Bugün Buca Eğitim Fakültesi dekanlığı olarak hizmet veren ve Rees Ailesi tarafından yaptırılan “Rees Malikanesi” 1930′larda devlet tarafından istimlak edildi ve ardından Dokuz Eylül Üniversitesine bırakıldı.
1871 – “İzmir Belediyesi” kuruldu. İzmir’in ilk belediye başkanı bu göreve getirilen Yenişehirlizade Ahmet Efendi’dir.
1872 – İngiltere, Fransa, Italya ve Hollanda ile ticari ve giderek sanayi ilişkileri çerçevesinde oluşan levanten grubu bir sayfiye yeri olarak kullandıkları Buca’ya yerleşmişler,
1872 yılında da yaşamlarını kolaylaştırmak için bugün hala kullanılan “Buca İstasyonu”nu inşa etmişlerdir. – İzmir’de ilk Türkçe Gazete “Devir”, 6 Eylül 1872′de çıktı. – Konak Meydanı’ndaki yere inşa ettirilen İzmir Hükümet Konağı, 1970′de yanmış, 1980′de de aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir.
1873 – Şu an Karataş’taki Zeki Müren Parkı, Osmanlı yıllarında ünlü bir mesire yeri olan “İngiliz Bahçesi” idi. – Yeni usulde eğitim veren iptidai okul 1873′te Tilkilik’te açılan Teslihiye Mektebi’dir.
1874 – İzmir’de Türklere ait ilk Özel Matbaa “Hafız Nuri Efendi” tarafından kurulmuştur. – “Rothschild Hastanesi” açıldı.
1876 – İzmir rıhtımı kullanıma açıldı.
1877 – İzmir’in ilk gösteri sanatçısı hokkabaz “Mehmet Şükrü Bey”dir. Ilk gösterisini Haziran 1877′de gerçekleştirdi. – Halen Buca’nın en gösterişli köşkü olan “Forbes Köşkü” yaptırıldı. Köşk halen Buca SSK Hastanesi bahçesindedir.
1880 – Halk arasında ‘Perili Köşk’ olarak bilinen Murat Evi, Fevzi Çakmak Caddesi ile Gençlik Caddesi’nin kesiştiği yerdedir. Bina, İngiliz ailesi olan Edwards’lar tarafından yaptırılmıştır. Büyük bahçesinin arka kısmında yıkılmaya yüz tutan bir hamam bulunur. Rivayete göre uzun yıllar köşke geceleri bakire bir kız uğrayıp bir şeyler taşımıştır. Dilden dile dolaşan bu rivayet nedeniyle köşkün adı halk arasında; “Perili Köşk” olarak anılır. – İzmir’de “ilk itfaiye” İngiliz Sigorta Şirketi tarafından kuruldu. – Eski tren istasyonu son durağı ve Ege Üniversitesi kampüsü girişinin karşısına Pandespanian ailesi tarafından inşa ettirilen ve yeşil köşk olarakta bilinen “Pandespanian Köşkü” inşa ettirildi. Köşk Ege Üniversitesi tarafından restore edilmiştir. Enfes mimari tarzı ile bugün üniversitenin sosyal tesisi olarak kullanılmaktadır. – Şu an Göztepe’de, Mithatpaşa Caddesi ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı arasındaki İzmir “Valikonağı binası”, iki kuyumcu Rum kardeş tarafından yaptırılmış, kulesi yağmaya gelen korsanları gözetlemek için inşa ettirilmiştir.

Rate this post

Yorum gönder