EFSANE TAKIM GÖZTEPE

EFSANE TAKIM GÖZTEPE


İzmir’in seçkin semti Göztepe’yi şaha kaldıran ve adını Avrupa’ya yazdıran efsane Göztepe Spor Kulübü oldu. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın esamesi okunmazken şimdiki UEFA Kupası karşılığı olan Avrupa Fuar Şehirleri Kupası’nda yarı finale yükselmeyi başaran sarı-kırmızılı ekibin müthiş çıkışı, ülke çapında yankı yarattı. Göztepe o yıllarda tarihe geçti
CENNET YOLU- KORDON BOYU- GÜRKAN ERTAÇ
İzmir’in spor tarihinde 1925 yılı önemli gelişmelerin başladığı bir yıldır. Aynı yıl Altay’ın Aydın’a yaptığı bir seyahat sırasında anlaşmazlığa düşen bazı yöneticiler, Göztepe’deki Mez Gazinosu’nda toplanarak Göztepe semtinde bir spor kulübü kurmaya karar verirler. 14 Haziran 1925’te yapılan kongrede Göztepe Spor Kulübü kurulur. Fahri başkanlığa da o günün İzmir Valisi Kazım Dirik getirilir, çubuklu formasının da sarıkırmızı renklerde olmasına karar verilir. 1967 yılında halen kulübün merkezi olan Mithatpaşa Caddesi 1170 nolu adrese taşınılır.
AVRUPA’YI TİTRETEN TAKIM
Kulübün ilk yönetim kurulunda Fehmi Simsaroğlu, Turan Dirik, Mühendis Aziz Bey, Mustafa Bey, Murtaza Bey, Şerif Bey, Alaaddin Bey, Ahmet Özgirgin, Adil Burgaz, Muammer Akar, Nüzhet Bandak, Ahmet Serimoğlu, Kenan Bey, Nebil Çobanoğlu ve Cevat Bey görev alırlar. Göztepe tarihinin ilk efsane ismi Fuat sevdiği Göztepe’ye gelmiştir. “Hanginizin var, böyle şanlı tarihi… Kim oynadı yarı finali…” Göztepe’li taraftarlar, efsane futbol takımlarının Avrupa’yı titrettiği, şimdiki UEFA Kupası’na eşit Avrupa Fuar Şehirleri Kupası’nda yarı finale yükselişini haklı olarak yere göğe sığdıramıyorlardı. 1963 ile 1970 arasındaki 7 yıllık süreç, Üç Büyükler dahil, tüm takımların gıptayla baktığı zaferlerle dolu. O devirlerde Türkiye’de iki takım vardı, Göztepe ve Eskişehirspor. O günlerde Trabzonspor daha kurulmamıştı bile.
TÜRKİYE EZBERLEMİŞTİ
Göztepe’nin efsane 11’i gençlerin ezberlerini işgal ediyor, dillerden düşmüyordu. Kime sorsanız, “Ali-K. Mehmet, Çağlayan- Hüseyin, B. Mehmet, Nevzat-Nihat-Ertan-Fevzi-Gürsel- Halil’i şappadanak sayıveriyordu. Ayrıca devre devre büyük hizmetlerde bulunan, Ali İhsan Okçuoğlu, Danimarkalı Nielsen, Cenap, Ceyhan, kaleci Güngör, Cudi, K. Ali ve Fuji Mehmet’i nasıl unutabiliriz? Efsane Göztepe’nin tarihi sayısız zaferlerle dolu.
ATLETİCO MAÇI UNUTULMAZ
Atletico Madrid, Roma, Olympique de Marseille, 1860 München, Petrolul Ploieşti, Bologna FC, Royal Antwerp FC, FK Vojvodina, FC Arges Piteşti, OFK Beograd, Ujpest Dozsa, Cardiff City, Roma, Gornik Zabrze ve US Luxembourg gibi takımlar önünde doyulmaz başarılarını izledik sarı-kırmızılı takımın. Göztepe’nin Avrupa’yı dize getirdiği yıllarda, 1967- 68 sezonundaki Atletico Madrid maçına ayrı bir parantez açmamız gerek. Alsancak Stadı’nın içine portatif tribünler konularak stadın kapasitesi 20 binin üzerine çıkarılmıştı. Basın tribününde, İspanyol gazetecilerle kucak kucağa, sırt sırta, bir koltukta üç kişi oturarak maçı izleyişimizi dün gibi hatırlarım. Tabii o zamanlarda saha koşulları bugünkülerle kıyaslanmayacak derecede geriydi. Göztepe-Cardiff City (Galler) maçı için İzmir’e gelen İngiliz gazeteciler, Alsancak Stadı’nın santrada yuvarlaklaşan toprak zeminini gösteren fotoğrafını büyük basarak, “Aya ilk inen gazeteciler biziz” diye manşetten vermişlerdi. Zabrze ve US Luxembourg gibi takımlar önünde doyulmaz başarılarını izledik sarı-kırmızılı takımın.
BİR MİNİBÜS TARAFTAR
Göztepe kulübünün kurulduğu ilk yıllardan 1960’lara dek az bir taraftar kitlesi vardı. Hatta “Bir minibüs taraftarı var” denilerek taraftar azlığı konusunda espriler yapılırdı. Ancak 1960 ile 1970 arasında Avrupa’yı da kapsayan süper başarılar Göztepe’nin taraftar portföyünü inanılmaz seviyelere ulaştırdı. Kulüp, “Onbinlerce taraftarı var” diye anılmaya başladı. Ama o devirlerde tribünlerde sadece takımlarını desteklemek, olay çıkarmamak ön plandaydı.
AMİGOLAR BİLE CENTİLMENDİ
Örneğin Göztepe’nin 1967’de Atletico Madrid ile yaptığı maçta Alsancak Stadı’nda kapalı tribünün önüne taç çizgisine kadar giden portatif tribünler konulmuş seyirci sayısı 20 bini geçmişti ama sahaya bir kağıt parçası bile atılmamıştı. Taraftar temsilcileri, amigolar da o devirde taraftarları saldırgan yapmak bir yana sadece kendi takımlarını coşturacak sloganlar üretirdi. Göztepe’nin o devirdeki amigosu Arnavut İsmet’i anarken uyarlama yaptığı bir sloganı buraya alalım: “Oy dingala dingala, kömürü de koydum mangala. Doğan-İrfan ortala. Bombala Sado (Sadullah Acele) bombala”…
BAŞARILARDAN BİR DEMET
Göztepe’nin başarıları için Konak Belediyesi eski başkanı Hakan Tartan, Güzelyalı Parkı’nda bir dev başarı heykeli yaptırdı. Göztepe Spor Kulübü, 1925 yılında dönemin Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla kuruldu ve ilk başkanı Fehmi Simsaroğlu idi. Sporun farklı dallarında özellikle yelkende önemli başarılara imza atan Göztepe, futbolda 1939, 1942, 1943, 1944, 1950 ve 1953 yıllarında 6 defa İzmir Lig Şampiyonu olur ve yine bu alandaki en büyük başarısına, 1950’de Türkiye Futbol Birinciliğine ulaşır. Avrupa’da da müthiş başarılar kazanarak sarı-kırmızılı taraftarların gönüllerinde yer etmiştir.
AVRUPA’DA YARI FİNAL OYNADI
O devirlerde Arap Alaattin Güzelaydın (Alağa lakaplı-KSK eski Belediye Başkanı Şebnem Tabak’ın babası), uzun yıllar Avusturya’da Viyana’da yaşayan Kirlo Yılmaz, kaleci Erdoğan Akın (Futbolcu İbrahim Akın’ın babası). Başarılar 1963- 1970 yılları arasında doruğa çıkar. Göztepe Avrupa Fuar Şehirleri Kupası’nda 5 rakibini eleyerek bu kupada yarı final oynayan ilk takım olma onurunu yakalamıştır.

Rate this post