CENNET YOLU KORDONBOYU – GÜRKAN ERTAÇ
İzmir Kız Lisesi, kentin bir eğitim sembolüdür. Karataş semti denilince akla hemen Kız Lisesi gelir.
Duayen öğretmenlerin yetiştirip armağan ettiği her branştan ünlüleriyle hatırlanır. Kız Lisesi, 1917 yılında İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından yaptırılmaya başlandı. 1919’da Yunan işgali başladığında her şeyiyle tamamlanmış bir bina değildi.
İşgal başladığında iktidarda olan Venizelos Hükümeti, özellikle Başbakan Elefterios Venizelos buraya bir Türk Eğitim Kurumu yapma düşüncesinin aksine, Megalo İdea’yı (Büyük Yunanistan) gerçekleştirme amacının ayaklarından İyonya Üniversitesi adı altında bir üniversite açmaya karar vermişti. Venizelos Anadolu’yu işgal etme çabaları içerisinde yüzlerce Türk’ü de katleden bir gaddar siyasetçiydi.
Dayanılmaz tahriklerine Atatürk ve Türk heyetleri hep dostça yumuşatmaya yönelik karşılık verince 1934 yılında Atatürk’e Nobel Ödülü verilmesini önerdi.
VENİZELOS KAFAYA TAKTI
Venizelos, İyonya Üniversitesi’ni kurmak için şahsen devreye girdi. Dünyaca tanınmış, seceresi İstanbullu aristokrat bir Rum ailenin ferdi, matematikçi Caratheodory’yi (Karateodori. Babası Osmanlı İmparatorluğu Almanya elçisi idi) Almanya’dan İzmir’e getirtti. Ona bugünkü Izmir Kız Lisesi’nin binasını verdirtti. (Venizelos’un kendisi İzmir Körfezi’ne gelmekle birlikte, şehirde karışıklık çıkacağından çekinerek karaya ayak basmadı). Yani binayı Yunanlılar üniversite olarak kullanmayı planlıyor ve bu iş için de hiçbir masraftan kaçınmıyorlardı.
MEHMETÇİKTEN KAÇIŞ
Binada planlanan üniversite için hemen tüm hazırlıklar bitmişti ve Iyonya Üniversitesi’nin 1922 Eylül sonunda açılması planlanıyordu ki, Türkiye’nin, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan cephesini yardığı haberi geldi.
Türk Ordusu’nun şehri geri alması, Yunanlıların üniversite planına bomba gibi düştü, son verdi. Venizelos da hayalini kurduğu üniversite binasını yani İzmir Kız Lisesi’ni göremeden Atina’ya kaçmak zorunda kaldı. Üniversite olmasına yönelik hazırlıklar yapılan Kız Lisesi’nden, Izmir’den son anda kaçırılan tüm orijinal demirbaş eşyalar bugün Atina’da muhafaza ediliyor. Yunanlılar kaçtıktan hemen sonra İzmir Kız Lisesi’nin, 4 bin 200 metrekarelik alana yerleşen iki katlı binası “İzmir Kız Sultanisi” adı altında hizmete girdi.
Yunanlı’nın niyeti bize kısmet oldu!..
ÜNLÜ HOCALAR
İzmir Kız Lisesi’nde çok değerli öğretmenler görev yaptı.
Bunlar arasında Nevber Su, Türkan Yalaz ve Kevser Çekin pek çok duayen hoca arasında bir çırpıda sayıverdiklerimiz.
Türk Müziği’nin Minik Serçe’si Sezen Aksu, şantöz-yazar Pakize Suda, gazeteci-yazar Şenay Düdek, milli manken ve yarım asra yakın koreografi hizmeti veren, aynı zamanda sporcu Şafak Fişek, Türk Voleybol Milli Takımı’nın ve Eczacıbaşı’nın değişmez kaptanı Aylin Özpars Üstündağ, milli atlet Lale Beset, Fatma Belli, İnci-Yonca Güvendiren, Kız Lisesi’nin yetiştirdiği değerler arasında bir çırpıda sayıverdiklerimiz.
Daha nice sporcular, nice değerler.
(Atatürk Şubat 1931’de İzmir Kız Lisesi’ni ziyaret etti)
VEKİLDEN HAKİME
Kız Lisesi’nin değerli mezunları tabii ki bunlarla sınırlı değil.
İzmir’in yaşayan tarihi Kız Lisesi’nden, tıbba ve hukuka yön veren son derece yetenekli öğrenciler yetişti. İşte ‘unuttuklarımız için affola’ derken genel bir sıralamayı şöyle yapabiliriz:
Prof. Dr. Binnaz Sarper Çelebioğlu ,Prof. Dr. Cahide Aydın, Prof. Dr. Nahide Altan, Prof. Dr. Gülgün Oktay, Prof. Dr. Sabire Karaçalı, Prof. Dr. Berrin Yenigül, Prof. Dr. Leman Sagat, Prof. Dr. Rüştüye Sürücü, Prof. Dr. Akgün Evinç, Prof. Dr. Sezen Koşay, Prof. Dr. İnci Erefe, Yrd. Doç. Dr. Müşerref Arda, Öğretim Üyesi Neşe Çokivecen, Öğretim Üyesi Güler Başol, Öğretim Üyesi Zehra Kilisli, Öğretim Üyesi Berna Taner, Öğretim Üyesi Esin Erciyes, Hakim Nermin Turgut Güngör, Hakim G.Gönül Özulus, Özenç Özkök (Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün eşi), Aylin Özmenek (Spiker -Ankara Radyosu), Yurdanur Pakalın (Seramik Sanatçısı), Aliye Aydoğan (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun danışmanı), Ayşe Kilimci (Yazar).
TANINMIŞ İSİMLER
Kız Lisesi mezunları arasında daha nice nice ünlüler var. Hepsini yazmaya olanağımız bulunmadığı için toparlamaya çalışırsak: Şafak FİŞEK (Reklamcı- manken ajansı yöneticisi-aynı zamanda okulun basketbolcusuydu), Fatoş Seğmen (1999 Türkiye Güzeli), Ceyla Kirazlı (2006 Türkiye 2. Güzeli), Ayşe Tek (Opera Sanatçısı), Avukat Gönül Yılmaz, Avukat Neşecan Hürtürk, Avukat Sevinç Altındağ, Avukat Melek Demirbağ, Avukat Besen Soral, Avukat Ayşenur Akdemir, Avukat Kıvanç Özütok, Avukat Nuray Altınbağ, Avukat Güner Yazıcı, Psikolog Berin Eskiizmirliler, Patoloji Uzmanı Dr. Emel Dikicioğlu.
yeniasir.com.tr
Bir eğitim efsanesi İzmir Kız Lisesi
İzmir Kız Lisesi, tanınmış öğretmenleri ve çeşitli mesleklerde zirveye ulaşmış başarılı öğrencileriyle şehrin sosyal yaşamında önemli yer tutar. Bu tarihi bina, İzmir’in işgal döneminde burayı İyonya Üniversitesi yapmak isteyen Venizelos ve Yunanlıların işgal felsefesi Megalo İdea’ya vurulan sert bir tokat oldu