Bilim Müzesi
Karşıyaka Belediyesi, Mavişehir’de mülkü kendisine ait 750 m² alanda faaliyet gösteren Ege’nin ilk bilim müzesini, Bahçeşehir Kolejleri işbirliği ile 11 Mart 2009 tarihinde imzalanan protokol ile açmıstır.
Müze, 7’den 70’e her yaştan insanın “Keşif Metodu” ile bilimin temelini oluşturan prensip ve kuramları gözlemleyerek, deneyler yaparak ögrenmelerini sağlayacak şekilde
düzenlenmistir. Ege Bölgesi’nin çesitli yerlerinden ziyaretçisi olan Bilim Müzesi, 2014 yılı başına kadar 75 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
Müzede bulunan istasyon bilgileri aşağıda bulunmaktadır. Müzede toplam 60 istasyon vardır fakat bazı konularla ilgili birden fazla istasyon bulunduğu için 46 konu ismi bulunmaktadır.
1.Kuvvet
2.Basit Makineler
3.Sürtünme
4.Hız
5.G Kuvveti
6.Uçaklar Havada Nasıl Kalır?
7.Sıvılar
8.Renkler
9.Elektrostatik
10.Manyetizma
11.Dalga Hareketi
12.Elektrik Akımı
13.Enerji ve Dogal Enerji Kaynakları
14.Einstein
15.Optik Yanılsama
16.PI Sayısı
17.Paskal Üçgeni
18.3 Kenarlı Şekiller
19.Polyhedra & Geodesic Formlar
20.Parabol & Hiperbol
21.Simetri
22.Olasılık
23.Fraktaller 24.Süper İletkenlik
25.Anamorfik Aynalar
26.Animasyon Praksinoskopu
27.3 Boyutlu Şekiller
28.Atmosfer Basıncı
29.Pusulalar ve Magnetizma
30.Yukarı Tırmanan Koni / Ağırlık Merkezi
31.Plazma Topları /Deşarj Tüpleri
32.Arşimet Burgusu
33.Karışmayan Sıvılar
34.Süper Kulak
35.Koni
36.Yüzme ve Batma
37.Napier’in Kemikleri
38.Gökkuşağı Nasıl Oluşur?
39.Newton Beşiği
40.İletkenlik ve Yalıtkanlık
41.Dairesel Hareket
42.Sonsuz Aynalar
43.Foucault Sarkacı
44.Eğik Düzlemler
45.Makara ve Palangalar
46.Trigonometri
Karşıyaka Belediyesi Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek, Türk insanının bilime, bilimsel düşünceye ve gelişen teknolojiye ilgisini arttırmak temel hedefi ile hizmet vermektedir.
Müzede her yaştan insana, özellikle 12-15 yaş grubuna bilimin temel prensiplerini ya da teknolojik gelişmeleri göstermeyi, onlara bilim ve teknolojinin günlük yaşantımız üzerideki etkilerini anlatmayı amaçlayan öğrenme istasyonları (60 adet) 100’e yakın deney düzeneği ile 15 civarında interaktif kiosklar bulunmaktadır. Bu öğrenme istasyonları gruplar halinde konusunun uzmanı rehberlerin anlatımı eşliğinde ziyaret edilebilmektedir.
Daha sonra içinde bir teleskopun bulunduğu mini bir gözlemevinin de dahil edilmesi planlanan müzede, ayrıca öğrencilerin bilime olan merakını sürekli kılmak amacıyla rehberler eşliğinde atölyeler, etkinlikler, deney gösterileri ve sahnede bilim aktiviteleri gerçekleştiriliyor.
Müzede Neler Yapılıyor?
Kurulan istasyonlarda resmi olmayan eğitim ortamları oluşturularak; aktif, katılımcı, eğlenceli ve deneyerek öğrenme faaliyetleri gerçekleştirilir.
Anlayarak derinlemesine öğrenme faaliyetleri, okul müfredatları dikkate alınarak hazırlanır.
Bilime merakı, araştırmayı, keşfetmeyi, öğrenme şevkini, deney yapma heyecanını, bilimsel düşünme bilincini arttırmayı; kişilere ve özellikle gençlere vermek için atölyeler oluşturur. Yarışmalar, geziler düzenlenir.
Özel gösterim-tanıtım günleri, seminerler, söyleşiler, paneller, konferanslar, davetler, bilim şenlikleri düzenlenir. (Ulusal ve uluslararası)
Okul öncesinden başlayarak (5-6 yaş), her yaş grubuna yönelik faaliyetler düzenlenir.
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nin ilgili bölümleri ile ortak çalışmalar düzenlenir.
Bilimsel öğrenmeye dönük, sanat ve eğlence sunulur.
Dünyadaki bilimsel gelişmeleri izleyerek bilimi halk diline tercüme eden, anlaşılır kılan, anlamlı ve kalıcı öğrenmeler sunulur.
Hafta sonu atölyeleri, yaz okulları, kış programları düzenlenir. Bilim ve teknoloji haftası etkinliklerini düzenlenir.
Yurt içi ve yurt dışı benzer kuruluşlara üye olunur.
Temiz enerji ve doğal kaynaklarımızın tasarrufuna yönelik yıl boyunca eğitici faaliyetler düzenlenir, istasyonlar oluşturulur. Deprem simülasyonu ve yangın istasyonlarında halka yönelik ücretsiz eğitim faaliyetlerinde bulunulur.
Proje kapsamında çeşitli seminerler, konferanslar, tanıtım günleri, yarışmalar, geziler, davetler, ulusal ve / veya uluslararası etkinlikler düzenlenir.
Ziyaretçiler İçin;
Aşağıda müzemizi ziyaret ederken, bu ziyaretten en üst seviyede faydalanabilmeniz için belirlediğimiz önemli hususlar bulunmaktadır.
1 Ağustos 2016 – 15 Ağustos 2016 arası müze kapalıdır. Ziyaretçi kabul edilmeyecektir.
Müzemiz Pazar günleri hariç her gün saat 10.00-17.00 arasında hizmet vermektedir.
Müzemizde sabah 2, öğleden sonra 3 farklı grup (bir grupta en fazla 24 kişi) ziyaret edebilmektedir.
Bu periyotların saatleri.
Sabah Periyodu: 10:00-11:00 / 11:15-12:15
Öğlen Periyodu: 13:15-14:15 / 14:30-15:30 / 15:45-16:45
Not: Gelen misafirlerimizin yaş seviyesine göre ziyaret süresi 45 dk ile 1 saat arasında değişmektedir.
Müzemiz eğitmeniniz ile gezerken anlatımını sağlıklı yapılabilmesi için randevu almış olan ziyaretçilerimize öncelik verilmektedir.
Bir eğitmen yapılan anlatımın verimli olabilmesi için en fazla 24 kişilik grup ile birlikte eğitim verebilmektedir.
Müze gezisi sırasında öğrenme istasyonlarında deney uygulamalarını eğitmen yapmakta, gerekli gördüğü durumlara da ziyaretçilerinde yapılan bu uygulamalara katılımını sağlamaktadır.
Müzede 60 adet öğrenme istasyonu bulunmaktadır. Bu öğrenme istasyonlarının tamamının gezilmesi 4 saat sürmekte olup misafirlerimizin yaş gruplarına göre uygun istasyonlar size ayrılan süre içersinde gezilebilmektedir.
Müzemizi gezerken grup sorumlularının (öğretmen / veli), öğrencileri / çocukları ile birlikte bulunması yapılan anlatımın sağlıklı olması açısından önem taşımaktadır.
Grup dışında eğitmenlerin anlatımı olmadan müzemizi ziyaret eden misafirlerimizin, müzemizde bulunan öğrenme istasyonlarını hem kendi güvenlikleri hem de bu istasyonların arızalanmaması için kullanmamaları gerekmektedir. Bunun dışında hareket edilmesi durumunda meydana gelebilecek her türlü problemden misafirimizin kendisi sorumlu olacaktır.
Yorum gönder