Kemeraltı Çarşısı

Sağlık ve spor beldesi: KARANTİNA

    Osmanlı’nın en büyük sadrazamlarından Mithat Paşa’nın tutkuyla bağlanıp konak yaptırdığı Karantina semti, adını bir dönem İzmir’e gelenlerin sağlık kontrolünden geçirildiği iki katlı karantina binasından almıştır. Bu tarihi semt, zamanla öylesine gelişti ki, birçok sanatçı, sporcu, iş ve devlet adamının yetiştiği ocak haline geldi

    CENNET YOLU KORDONBOYU – GÜRKAN ERTAÇ
    Kordonboyu’nu gezerken Karataş’tan Karantina’ya uzanırsak, semtin adı İtalyanca Quarantine’den esinlenip konulmuş. 1844’te Avrupa ve Asya’da insanları kırıp geçiren veba ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanan ve gemilerle İzmir’e gelenler, şimdiki Hamidiye Camii’nin önündeki tahta iskelede indirilip yine Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin yanındaki iki katlı binada önce karantina altına alınır, sağlık taramasından geçirilirdi. Hastalıklı olanlar tedaviye alınırken, sağlıklı olanların kente girmelerine 7 gün süren bir incelemeden sonra izin verilirdi.
    ADINI DEĞİŞTİRDİLER
    Karantina, bu özelliğinin yanısıra İzmir’in en önemli, tarihi semtlerinden biriydi. Hamidiye Camii’nin avlusuna balıkçı tekneleri çekilir, tamir edilirdi. Semtin kapsamı, Hamam Sokağı’ndan başlayıp, Hatay’a doğru, Murat Reis’e çıkan, oradan Özel Türk Koleji’ni de geçip Köprü’ye inen bölgedir.
    Burada öyle büyük değerler, öylesine kıymetli insanlar, sporcular yetişmiştir ki, bu kadarı pek az semte nasip olur.
    Adını niye ‘Küçükyalı’ diye değiştirmeye lüzum görmüşler, anlamak mümkün değil. Karantinalılar hala eski isme sadıklar. Yaşları 40’ın üzerinde olanlar ısrarla “Karantinalıyız” diyor.
    SEMTİN SEMBOL İSİMLERİ
    Karantina’dan siyaset, iş, tıp ve spor alemine damgalarını vurmuş başarılı sembol insanlar yetişti. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’ni az geçince karakol sokağında sporcu kardeşim Alpan Çal, eşi Nihal hanım, oğlu Prof. Dr. Çağ Çal ve kızı Aylin otururdu.
    Milletvekili Mehmet Aldemir, oğlu Ahmet Aldemir, Eczacıbaşı Holding’in babası Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Hacı Nuri Sevil, Göztepe’nin efsane yöneticisi Ahmet Sevil (Karantina’da futbolcuydu), Şerif Remzi Reyent, Tatari’ler, Ragıp Şamlı, Özer ve Bozok Evrenosoğlular (sevgili Haydar da dahil) başı çekenler…
    Ayakkabı kralları Bilgehanlar da semtte iz bırakmış kişilerdi.
    İbrahim, Muhsin Bilgehan (Başbakan Bülent Ecevit’in kan kardeşiydi) ve de medyayla bütünleşen işadamı kardeşim İlhan Bilgehan.
    Semt sakinleri birbirleriyle o kadar sıkı fıkıydı ki, Yüksek Ekonomi Ticaret Okulu ve Ticaret Lisesi’nin ünlü İngilizce hocası, papyonlu Mehmet Salepçioğlu, Nevzat Egeli ile birlikte Ömer Ağa’nın kömür satış yerinde akşamları çilingir sofrası kurdurur, sofrasını semt sakinleriyle paylaşırdı.

    MİLLİ SPORCU KAYNAĞI
    İz bırakanlar, ünlü hakem Feyyaz Turgul, milli atlet ve Veteranlar Atletizm Derneği’nin duayeni Yavuz Tunç, ‘Zargana’ lakaplı atlet Bülent Talu, sporcu arkadaşlarım Erson İpek, milli boksör, boks il temsilcisi, sporun çeşitli branşlarında hizmetler veren Gürsel Kılınç (Kuzu), Mustafa Kapancıoğlu, Bülent-Melih Meriçten, Çetin Başarır, Tayyar Kartal, Gürbüz Eyibakışlı, Sermet Davaslıgil (Şişmankuş), Berber Mümtaz, Tatlıcı Rıza Yavaş, Manav Mehmet, tektekçi Karametelik Haşim, Köşk Sineması altındaki bilardolu kahvenin karşısındaki lokantacı Hayri Baba, Kuaför Abdullah Pirlepe (Papaz Hayati’nin babası) ve değişik bir oyun olan ‘Aznif’ oyuncusu Şevko ve Parmaksız Sülo unutulmayan isimler…
    BİR FUTBOL EFSANESİ
    Türk Futbolunun en önemli isimlerinden olan ve 1936 Berlin Olimpiyatları’nda Hitler’in önünde futbol oynayan adam olarak tanınan Altınordu’nun sembolü Sait Altınordu da Karantina’da otururdu. Tam 27 yıl kırmızı-lacivertli formayı giyerek rekor kıran Sait, kulübünü o kadar seviyordu ki soyadını bile kulübünden almıştı.
    MİTHAT PAŞA’NIN SEVDASI
    Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli sadrazamlarından sayılan Mithat Paşa’nın İzmir ve Karantina’da da çok önemli yeri var. Karantina yokuşunun (177 Sokak ) başındaki bakkal Nail Bumin’in bulunduğu binayı İtalyan bir eczacı yaptırmış, bina 1930 yılında Karagözoğlu Ailesi’ne geçmiş. Yokuşun öbür başında ise uzun yıllar İzmir’de yaşayan Mithat Paşa’nın konağı bulunuyordu.
    Ancak o değerli konak zamanla yıkıldı.
    Mithat Paşa’nın adı, Kordonboyu’nun en önemli caddesine verildi.
    DAMGA VURANLAR
    Mithat Paşa’nın konağı daha sonra Türkiye’nin en önemli işadamlarından Hüsnü Özyeğin’in dedesi Hüsnü Atabek tarafından satın alınmıştı. Yıkılmadan önce bakkal Nezir Başaka, daha sonra oğlu Abdullah Başaka tarafından kullanıldı.
    Bu bilgileri bize, Hüsnü Atabek ve Karagözoğlu’nun 90 yaşını aşan ve hafızaları çok açık olan değerli kızları verdi.
    ÖZGENER VE GÜRÜZ’LER

    Kitapçı Hüseyin Bey’in dükkanının üzerinde Elhan ve Esin Özgener (Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’in babası) kardeşler otururdu.
    Daha kimler kimler? Türk eğitim dünyasının ulu çınarları genellikle Karantina’dan yetişti. Ticaret Lisesi ve Akademi’deki hocalığının yanı sıra beynelmilel futbol hakemimiz Hakkı Gürüz, oğulları YÖK eski başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Yücel ve Prof. Dr. Yüksel Gürüz semtin gözbebekleridir.
    2 YÖK BAŞKANI YETİŞTİ
    Karantina cevherler ocağıydı. Aynı semtten, hem de yanyana mahallelerden iki Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı çıktı. Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün yanı sıra, Prof. Dr. Kemal Karhan da Karantinalı’dır. Kemal Karhan’ın evinde daha sonraları koyu Göztepeli (Göztepe’nin 60 yıldır her maçına yağmur, çamur, kar demeden gider) Fethi Yurttaş ile babası Hüseyin Yurttaş oturdu, oturmayı da sürdürüyor. Karantina Gençlik ve Spor Kulübü’nün kuruluşuna önayak olanlardan Alaaddin Asena, oğulları ünlü atlet-işadamı Acar Asena ve basketbolcu Prof. Dr. Uçar Asena da Karantina’da sevilip sayılan kişilerdir.
    EGELİLERİN YERİ BAŞKA
    Egeli Ailesi Karantina’yı mesken tutmuş önemli fertlere sahipti. Altınordu’da da uzun yıllar yöneticilik yapmış Ali Egeli, Galatasaray’da top koşturan Zeki Egeli, Altınordu’da da futbol oynamış Nihat Egeli, atlet ve sporcular Mehmet, Nuri ve kadim dostum Kemal Egeli bu isimlerden bazılarıydı. Atabay ailesinden, Ömer Atabay, Baro Başkanı Güneş Atabay, Eczacı Günnur Atabay ve genç yaşta yitirdiğimiz Prof. Dr. Gürhun Atabay, sülale boyu Karantina’nın hem semt sakinleri olarak, hem de milli formayla başarılarını gıptayla, gururla izlediğimiz semt sakinleriydi.
    SANATÇI MERKEZİ KÖŞK SİNEMASI
    Karantina, büyük sanatçıların, müzisyenlerin de konakladığı yerdi. Ünlü tiyatrocu, sinema ve dizi oyuncusu Haluk Bilginer İzmir Özel Türk Koleji’nde okumuş, ilk eğitimini Köşk Sineması’nda almıştı. Yine ülkenin değerli sanatçılarından Tiyatro Okulu da kuran Şahika Tekand da Karantina’lıydı. Dizi ve sinemanın sevilen oyuncularından Volkan Severcan ve ailesinin mesken tuttuğu semt de Karantina idi.
    Ve de uzun yıllar müziği ve besteleriyle ün yapan Necdet Karar (Chopin Necdet) Karantina’da otururdu.
    Köşk Sineması Karantina’nın hem sinema ihtiyacını gideriyor, hem de sanatsal merkez işlevi görüyordu.
    Süper sanatçılardan Sezen Aksu da ilk müzik eğitimini Köşk Sineması’nda almıştı. Niyazi Gözümoğlu, oğlu Cemal Gözümoğlu ve Altınordu Gençlik ve Spor Kulübünün sembol başkanlarından Rasih Öztürk sinemanın sahipleri arasındaydılar.

    BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ