Kemeraltı Çarşısı

Emniyet (Cihan Palas) Oteli

Cihan Palas Oteli, konuttan dönüşen otellerin yoğunlaştığı Basmane-Tilkilik bölgesinde otel olarak inşa edilmiş ve tarihi 20. yüzyılın ilk çeyreğine dayanan, az sayıdaki öncü otel yapısından biridir. Kulalı Cihanzade Hüseyin Fehmi Bey’e ait olan 50 odalı otelde, aileler için ayrı dairelerin mevcut olduğu bilinmektedir. Otel, doğu tarzında dekore edilmiş kahve ve lokantasının yanı sıra, odalarda sürekli sıcak-soğuk su akan lavabolar ile havalandırma menfezleri, katlarda genel telefon ve banyo daireleri, değerli eşyaları muhafaza etmek için kasalar, tüccarların mallarını saklayabilecekleri depolar, tercüman hizmeti gibi dönemine göre iddialı olanakları ile öne çıkmıştır.
Cumhuriyet dönemi içerisinde el değiştiren ve Emniyet Oteli adını alan tesis, uzun süre bölgenin iyi otelleri arasında yer almayı sürdürmüştür.
Yapı, zemin üzerine iki kat ve bir çatı katına sahiptir. Zemin katta avluya açılan kahve ve otel girişi yer alırken, yukarıdaki iki katta otel odaları, çatı katında ise lokanta-gazino konumlanır. Yapının ana kuruluşunu giriş avlusuna yönlendiren L formundaki kanat kısmı biçimlendirilmekle birlikte, otelin önemli bir bölümünü de arkadaki iç avlu çevresindeki mekanlar oluşturmaktadır. Bina, kemerli pencereleri ve yüzey kaplamaları ile ağır bir kitle görünümündedir.

Exit mobile version